Mushoku Tensei

Mushoku Tensei

pondělí 16. února 2015

Kapitola 15 - Učitelská porada & Neděle (část 1)

Část 1
Zase uběhlo půl roku.
Poslední dobou se mírná Eris začala znovu obracet k násilí.
Proč, proč, kdo způsobil tenhle bordel? Sice mě to trochu zneklidňuje, ale něčeho jsem si všiml. Nemáme žádné prázdniny. Po večeři jsem si k sobě do pokoje zavolal Ghyslaine a učitelku etikety. Jen tak mimochodem, učitelka etikety ve vile nebydlí a dochází ze svého domu ve městě. Takže jsem řekl majordomovi, aby ji zavolal.
Ze všeho nejdřív jsem rád, že vás poznávám, jmenuji se Rudeus Greyrat.”
Moje jméno je Edona Leilon a vyučuji slečnu Eris etiketu.”
Položil jsem si ruku přes hruď a ležérně se představil, ale Edona mi oplatí řádným pozdravením. Co se dalo čekat od učitelky etikety.
Edona je žena ve středním věku a na tváří jí jdou vidět jemné vrásky. Má buclatou tvář s mírným úsměvem, jenž se hodí k jejímu vřelému vzezření.
Já jsem Ghyslaine.”
Ghyslaine je jako obvykle samý sval. Pokynu jim k židlím, aby se posadily. Jakmile se posadí, naliju jim nápoje, co majordomus předem připravil a jdu k věci.
Dneska jsem si vás zavolal kvůli jedné věci, a to prodiskutovat učební plán pro slečnu Eris.”
Učební plán?”
Ano, momentálně dopoledne trénuje s mečem, odpoledne má volno a večer se učí etiketu, tak nějak, že?”
Jak říkáte.”
Eris má dohromady šest předmětů, jazyk, počty, magii, historii, techniku šermu, etiketu. V moderních termínech to jsou: jazyk, matematika, tělocvik a společenské vědy.
Ačkoli nemáme žádné přesně vymezené hodiny, nevyučujeme hodiny v kuse. Obvykle je vyučování rozděleno do tří bloků s přestávkami na snídani, oběd a svačinu.
Po snídani > hodina > po obědě > hodina > po svačině > hodina > po večeři > volno. Na historii nemáme žádného učitele, když má Philip čas, tak ji vyučuje sám.
Protože já bydlím tady, tak se dají využít i večery a tím jsme využili celý den.”
Ano, vyučování mladé slečny probíhá hladce a dokonce i starý pán je potěšen.”
Že?
Je pravda, že vyučování probíhá hladce, ale je tu jeden problém.”
Problém?”
Ano, vyučování každý den způsobilo, že si slečna nahromadila spoustu vnitřního napětí.” Během hodiny matematiky je Eris vždycky podrážděná a po několika mírně obtížných příkladech po mě vyjede.
To je příliš nebezpečné. Nevím, kdy si mě osedlá. To je příliš nebezpečné.
I když teď je všechno v pořádku, tak v budoucnu se možná dopálí a z vyučování uteče nebo něco podobného.”
No...” Edona si rukou zakryje ústa a souhlasně kývne.
Ještě nikdy jsem se hodiny etikety neúčastnil, ale Eris by měla během vyučování dávat pozor. Slyšel jsem, že Edona je Erisina kojná, ale nevím, proč ji má Eris ráda.
Takže navrhuji, abychom si zvolili den a každý sedmý si dali volno.”
Jen tak mimochodem, na tomto světě existuje kalendář a mají i měsíce a dny, ale žádné týdny. V roce je několik dnů, které se považují za svátky, ale neexistují neděle. Použil jsem číslo sedm, protože se to dobře pamatuje, ačkoli nevím, proč je to na tomto světě tak zvláštní číslo. Považuje se za šťastné a i v technikách šermu je sedm úrovní.
A během těch zbylých šesti dnů budeme pokračovat ve výuce šesti předmětů denně, a to jazyka, počtů, magie, historie, šermu a etikety.”
Mohu se zeptat?”
Prosím, paní Edono.”
Když to takhle rozdělíme, tak etiketa bude jen třikrát do týdne, plat...”
Ty vlastně přemýšlíš o penězích! Ale nehodlám Edonu obviňovat, protože i já pracuju pro peníze. Edona se bojí, že když bude méně vyučovacích hodin, tak klesne i plat. Tohle už jsem s Philipem prodiskutoval a není v tom žádný problém. Navíc plat se vyplácí měsíčně, takže i když se vyučování vynechá, tak učitel pořád dostane zaplaceno. Samozřejmě když učitel nic neodučí, tak příští měsíc pravděpodobně někoho vyhodí. Ale to není třeba říkat nahlas, ne? Lidi, co nerozumí, jak svět funguje, by se měli jít zahrabat.
Samozřejmě předměty se nerozdělí přesně takhle, jazyk a matematika se bude vyučovat jen dvakrát týdně. Ale u šermu nemá smysl, pokud člověk necvičí každý den, ačkoli magie by se měla cvičit každý den, člověk má jen omezenou kapacitu many, takže trénink nemusí být příliš dlouhý, takže ten čas navíc hodlám rozhodit mezi jazyk a matematiku.”
Ačkoli tohle bylo naplánované, tak to začne takhle.
Dneska jsem vykouzlil x vodních střel, voda spadla k zemi y-krát. Kolikrát ještě můžu použít vodní střelu?” --- Takováhle slovní úloha.
Příklad založený na počtu Erisiných a Ghyslaininých pokusů.
V porovnání s tím, aby jen zíraly na číslo, používám praktičtější příklady, protože se jich to víc týká. Jelikož nevidíte hodnotu many, kterou jste využili, je těžší najít správnou odpověď. No, čím víc bude člověk v duchu počítat, tím víc si na to zvykne. Naším cílem je zlepšování mozku.
Také mám do blízké budoucnosti naplánováno začít s hodinami vědy a bezzvukého zaříkávání. Ale nejdřív musím počkat, než pochopí jazyk a matematiku.
Je mi to trochu líto, paní Edono, hodiny etikety se musí zredukovat ze čtyř na tři měsíčně.”
Chápu.” Edona hned kývne na souhlas.
A tak jsou v jednom dni tři hodiny, během 6 dnů 18 hodin. Rozvržení je takovéto: etiketa 5 hodin, šerm 6 hodin, jazyk 2 hodiny, matematika 2 hodiny, magie 3 hodiny. Mám pocit, že na vyučování není dostatek času, ale vzhledem k tomu, že to je vesměs jen opakující se trénink, tak o tom budu přemýšlet později.
Pokud nastane situace, kdy nebudete moct vyučovat, dejte mi vědět, prosím.”
Můžete to rozvést?”
Já jsem ve vile pořád, když mám čas, vyučuju, takže pokud byste si chtěla vzít delší dovolenou, tak je to v pořádku.”
Rozumím.” Edona se stále usmívá, nevím, jestli to vážně chápe.
Navíc chci, abychom se první den v měsíci scházeli na poradu.”
A pročpak?”
Pokud se my učitelé dokážeme lépe zkoordinovat, tak budeme schopní vyřešit i situace, kdy se něco pokazí. To si myslím. Ačkoli k tomu nemáme žádnou skutečnou potřebu, je to pro zvýšení efektivity, jen pro jistotu. Není to možné?”
Ne, to jsem nemyslela. Pan Rudeus je sice malý, ale velmi se zajímá blaho slečny Eris.” Pořád mám pocit, že se jí zdám legrační, ach, no aťsi.
S tímhle mám prázdniny. 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Předchozí                                                                               Následující 

3 komentáře: